Er zijn ouders die het al ontdekt hebben. De Cantal is een fantastisch gebied om met kinderen een trektocht te houden. Samen op pad, met een rugzak, kaart, kompas en een routebeschrijving, een avontuurlijke wandelvakantie tegemoet.

In het vulkaangebergte van de Cantal, de Franse Auvergne is een meerdaagse tocht voor ouders en kinderen samengesteld. Bijzondere technische vaardigheden zijn er niet voor nodig, wel een goede wandelconditie en een degelijke uitrusting. De minimum leeftijd voor deze onvergetelijke ervaring is 8 jaar.

De tochten gaan door valleien, langs rivieren en beekjes, over bergkammen en uitgestrekte hoog-vlakten. Spannend zijn de enorme afmetingen van de vulkaankegels, de basaltplateaus en diepe ravijnen. En onverwachts duiken de oude dorpjes op waar, met het ontmoeten van hun bewoners, de tijd soms vijftig jaar lijkt stil gestaan te hebben.

De afstanden van de dagtrajecten zijn 10 tot 16 km en de wandeltijden ca 5 tot 7 uur. Het tempo is zelf te bepalen. De eerste en laatste nacht is in het bergpension van Thiézac. U kunt deze nachten ook in uw eigen tent doorbrengen. 's Avonds staat in elke gîte d'étape een verdiende, lekkere maaltijd en een goed bed voor iedereen klaar.
De accommodaties tijdens deze wandeltrektocht:
De organisatie van deze wandeltrektocht ligt bij de Nederlandse eigenaren van een bergpension hoog boven het dorpje Thiézac. Het is één van de hoogst gelegen boerderijen in de omgeving en in 1806 geheel van natuursteen gebouwd. De eerste en de laatste overnachting heeft u in dit bergpension en u overnacht dan in een tweepersoonskamer. Van de vijf kamers hebben twee kamers eigen sanitair. De accommodaties onderweg zijn kleine hotels en gîtes d'étapes. U heeft altijd een eigen kamer.
Tarieven 2017 (eind mei - half oktober),
Kosten per persoon, op basis van een boeking voor 2 personen:
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per volwassene:
€ 310,= | RESERVEREN
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per kind tot 10 jaar:
€ 285,= | RESERVEREN
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per kind tot 12 jaar:
€ 290,= | RESERVEREN
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per volwassene:
€ 370,= | RESERVEREN
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per kind tot 10 jaar:
€ 345,= | RESERVEREN
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per kind tot 12 jaar:
€ 350,= | RESERVEREN
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per volwassene:
€ 430,= | RESERVEREN
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per kind tot 10 jaar:
€ 400,= | RESERVEREN
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per kind tot 12 jaar:
€ 405,= | RESERVEREN
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC8:
€ 145,=
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC9:
€ 205,=
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC10:
€ 265,=
Bijzonderheden:

Bij de prijs inbegrepen: overnachting met ontbijt, diner (tables d'hôtes), lunchpakket, route-beschrijvingen en route-kaarten. Exclusief: bagagevervoer, consumpties bij de accommodaties, heen- en terugreis, annulerings- en reisverzekering.

Aankomst bij alle accommodaties vanaf 16.00 uur, vertrek voor 10.00 uur.

Honden niet toegestaan.

De trektochten zijn te houden in de schoolvakanties van de zomermaanden. In alle vrijheid bepaalt u uw eigen wandeltempo.

Indien u uw wandelvakantie wilt uitbreiden met een extra overnachting bij een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld door onderweg een rustdag in te plannen, dan kunt u dat bij de reservering aangeven. Wij laten u dan weten wat de meerkosten zijn.

Deze wandelvakantie wordt georganiseerd door de eigenaren van deze chambres d'hotes nabij het dorp Thiezac..

Programma van dag tot dag:
Met de spectaculaire waterval van Faillitoux in het vooruitzicht begint op de eerste dag de tocht met een beklimming van de Col de Lagat. Al van ver is de waterval te zien en te horen. Hierna gaat de route over een oude landweg door de weiden met de bruine Salerskoeien. Langs de ruïnes van enkele herdershutten over een steile helling naar de Courpou Sauvage 1.521 m. Over de beboste hellingen en langs de rivier de Jordanne komt de eerste overnachtingsplaats in zicht.

Na het inpakken van de lunchpakketten gaat de tocht op de tweede dag beginnen met een wandeling langs de rivier de Jordanne. Na zes kilometer wordt het klimmen tussen de bosbesstruiken naar de Col de Cabre. Over de kam met een prachtig uitzicht naar diverse bergtoppen zoals de Puy Mary tot aan de afdaling naar het volgende overnachtingsadres.

De derde dag begint met een stevige klim naar de Col de Combe Nègre. Dan over de bergkam naar de voet van de Puy Griou, een drie miljoen jaar oude steenkegel. Voor de liefhebbers is deze top van de vulkaan ook te beklimmen, hoogte 1.690 m. Na een ruig bosgebied en langs niet meer in gebruik zijnde wolvenkuilen wijzen de bordjes weer naar uw eindbestemming.

Conditie, bergklimaat en uitrusting:
Een goede wandelconditie is nodig. Het is belangrijk om bij onvoorziene omstandigheden over voldoende fysieke reserves te beschikken, met name bij een flink dagtraject en bij onverwachte weersveranderingen.

Met het samenstellen van uw wandeluitrusting moet u rekening houden met het wisselende weertype van een bergklimaat. Hoewel de Cantal veel zonuren telt kunt u door regenbuien overvallen worden. De temperatuur kan 's nachts sterk afkoelen, terwijl het overdag niet extreem heet wordt.

Voor deze tocht is het noodzakelijk te beschikken over een kompas, een degelijke rugzak of een dagrugzak als uw bagage wordt vervoerd.

Bij de aanvang van de tocht krijgt u een topografische kaart, schaal 1:25.000, waarop de route in kleur is aangegeven en met een uitgebreide beschrijving. Het is mogelijk de dagafstanden te verlengen of te verkorten, waarvoor op de kaart en in de beschrijving enkele alternatieven zijn opgenomen. Voordat u gaat wandelen leggen wij de gehele tocht uit met aanwijzigingen voor bijzondere situaties.